Pikakritiikki – pilvipalveluiden hallitsemattomuus

Pilvipalveluista tulee merkittävä miljardibisnes lähivuosina. Pilvipalvelut, Cloud Services, on tehokkaampaa ja tuottoisampaa, jos se liitetään eniten dataa ja sen hallintaa tarvitseville aloille. Näitä aloja ovat:

  • Internet-palvelut
  • Sosiaalisen median palvelut
  • Henkilökohtaiset datapalvelut (valokuvat, viestit, videot)
  • Teknologioiden taustadata (data-arkistot, mobiilidata, operaattoridata…).

Yhä useampi suuryhtiö pyrkii saamaan osuutensa pilvipalveluista joko  avoimesti tai peitellysti. Jo nyt Google ja Facebook hallitsevat laajasti tavallisen käyttäjän heille luovuttamaansa tietoa, joista ulkopuoliset eivät tiedä eivätkä ymmärrä mitään.

Pilvi-liiketoiminta edellyttää palveluntarjoajalta erityisesti luotettavuutta, koska voidaan olettaa, että kaikilla on teknologisesti vastaavia järjestelmiä. Rohkeimpana pelinavauksena Fujitsu Finlandin toimitusjohtaja Yrjänä Ahto kirjoitti Pilvestä tuli pelleilyä -blogissaan sarkastisen ja pilvitoimialaa valaisevan blogiartikkelin. Ahto ja sen myötä Fujitsu on tarjoamassa avoimmuutta ja sen kautta luotettavuutta palveluihin. Jos Fujitsu haluaa ottaa globaalisti laajemman osan cloud-palveluista, sen olisi strategioitava kaikki media-, teknologia-, Internet- ja operaattori -liiketoiminnat osaksi omaa palvelutarjontaansa. Juhani Risku kommentoi Yrjänä Ahton artikkelia PDF:ssä.

Riskun TAIC-SIMO -mallissa Fujitsu on erityisasemassa, yllättäjien joukossa. Se pystyy strategioimaan yhdessä valikoidun media-, teknologia-, Internet- ja operaattori -liiketoiminta-alan yhtiöiden kanssa toimivan kokonaisuuden. Se pystyisi kilpailemaan jopa Applen ja Googlen kanssa. Risku esittää vastaavan ihannekonsortio SNOOIn, jossa Fujitsun sijalla on Oracle. Oracle on helposti korvattavissa Fujitsulla.

4.10.2011 Juhani Risku

Mainokset
Kategoria(t): Bisneskritiikki, Johtamisen kritiikki, Pikakritiikki Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.