Nokian romahdus ke 11.4.2012

Nokian laiva kääntyi 11.02.2011, renki syntyi

Nokian kurssi klo 15:47 | 3.110 € | -18.67%  11.4.2012 eli vuoden 1997 tasolla.

Kirjoitin keskiviikkona 11.2.2011 kirjasen ”Nokia Rescue Booklet” (ladattava PDF). Sen oli strateginen suunnitelma Nokian säilyttämiseksi itsenäisenä yhtiönä.

Juuri tuona keskiviikkona sinetöitiin Nokian romahdus keskiviikkona 11.4.2012. Nokia on 11.2.2011 tehtyjen päätösten uhri, tai oikeastaan uhreja ovat Nokian osakkeenomistajat ja Nokian työntekijät. Seurannaisvaikutuksena uhreja ovat myös mm. Salon kaupunki ja Suomi.

Juhani Risku, criticism critique you dont´care

Kuva Kukaan ei kuuntele, ymmärrä, usko eikä välitä. Valitettavasti kuvan toteamuksia ovat toteuttaneet Nokian suurimmat vastuulliset, eli omistajat He myös häviävät eniten.

On hyvin erikoista, että ns. institutionaaliset osakkeenomistajat ja suursijoittajat haluavat olla taustalla passiivisina omistajina, ja samalla antaa suuryhtiöiden hallitusten ja ylimmän johdon sekä suunnitella että päättää yhtiön toiminnasta, usein tavalla, joka tuhoaa yhtiön (Yahoo, Sony, Nokia, Kodak, Motorola, RIM…).

Koska sijoittajilla on erityisen hyvä näkemys yhtiöiden liiketoiminnasta, niiden pitäisi perustaa ehkä menestyksellisin bisnes: ongelmayhtiöiden haltuunottopalvelu, Owners’ Care Consortium OCC. Sen palvelut hinnoiteltaisiin periaatteella ”… otamme puolet liikevaihdostanne heti ja laitamme yhtiönne kuntoon…” Samalla vaihdetaan hallitus, johtokunta, toimitusjohtaja ja ylimmän johdon 3-5 kerrosta. Henkilöstöstä irtisanotaan heti 25 %. Yleisin syy irtisanomisiin ns. GRO-programmilla (Get-Rid-Of) on yhtiön liiketoiminnan muuttumisen myötä tapahtunut hallituksen, johtajien ja henkilöstön epäpätevöityminen. Tällaisessa liiketoiminnan abstraktiomuutoksessa ihmisten koulutus, kokemus, taidot ja ymmärrys vanhenevat hetkessä. Valtaosasta yrityksen henkilöstöä tulee ns. kontekstuaalisia bimboja, eli jatkaessaan työssä he ovat kaikilla kriteerioilla sekä epäpäteviä että typeryksiä.

Kuva Kontekstuaalinen bimbo, ahkera typerys. Työ-bimboja käsitelty tarkemmin työn määritemän yhteydessä.

Nokian osakekurssin kehitys 2010-2013

Kaavio Nokian osakekurssin kehitys (ennuste tehty kirjaan Uusi Nokia  —  käsikirjoitus, 8.4.2010, Juhani Risku).

Kirjassa Uusi Nokia  —  käsikirjoitus oleva kaavio Nokian osakekurssin kehityksestä on ärsyttävän tarkka, juuri ennusteen pahimman tapauksen tilanteessa. Alin punainen käyrä on toteutunut +/– 5 % tarkkudella, mikä on pörssianalyysien historiassa ennenäkemätöntä.

Kaavio Nokian osakekurssin kehitys ja toimenpiteen vuonna 2012, joilla kurssi saadaan nousuun (Juhani Risku 2012).

Onko yllä oleva teksti liian ankaraa?

Miljardibisneksessä ammutaan kovilla. Kaikkein kovin ampuja on asiakas, ne yksittäiset potentiaaliset ostajat, jotka eivät ostakaan. He eivät sano mitään, eivät anna ohjeita eikä palautetta. He siis haluavat, varsin passivisesti toki, tappaa huonot tuotteet ja niiden myötä kelvottomat yhtiöt, ja niiden kelvottomat johtajat.

Entä kriitikko sitten? Kriitikko, näkijä (krinein), tutkii, analysoi ja kertoo asiantilan rehellisesti eli tarpeen vaatiessa suorin ja karkein sanoin, jotta ymmärrettävyys ja perillemeno voidaan maksimoida. Sen jälkeen kriitikko eli näkijä pitää huolta yrityksestä, eli kertoo mitä pitäisi tehdä. Tämä on usein satojen miljoonien eurojen arvoista, Nokian tapauksessa seikkaperäisiä suunnitelmia tarjonneet kriitikot ovat auttaneet yhtiötä jopa miljardien eurojen edestä. On tietysti eri asia, osasiko Nokia käyttää annetuja suunnitelmia.

Tietäessäni, että Nokian ylimmän johdon Round table -kokouksissa hallituksen puheenjohtaja on saanut monen SVP:n aj VP:n munat surkastumaan pelkällä raivoamisellaan, on kriitikoiden miljardien arvoiset analyysit ja suunnitelmat kuin enkelin kosketus. [SVP on Senior Vice President, palkka noin 300-400 k€/vuosi, VP on Vice President, palkka noin 150-250 k€/vuosi, maininta ”munat surkastuvat” kirjassa Uusi Nokia  —  käsikirjoitussivulla 129 marginaalissa.]

Nokia on vielä pelastettavissa, ja silloin kannatta käyttaa edelleen ajankohtaisia kirjoja Uusi Nokia  —  käsikirjoitus ja Nokia Rescue Booklet. Ja ottaa yhteyttä Risku Consortiumiin.

11.4. 2012,  Juhani Risku, Högfors

Mainokset
Kategoria(t): Bisneskritiikki, Johtamisen kritiikki, Kritiikin idea, Muotoilun kritiikki, Nokia Criticism. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.