Nokian asema Microsoftin liiketoiminnassa

Uutiskommentti ti 16.10.2012: Lenovolta muunneltavia Windows 8 -laitteita.”

Lenovo on esittellyt viikolla 41 muunneltavia Windows 8 -laitteita. Ne taipuvat läppäristä tabletiksi ja takaisin, niistä voi ottaa näytön erilliseksi tabletiksi. Lenovo ottaa kaulaa muihin Windows 8 -laitteiden valmistajana, sillä se on kehittänyt uusia ja poikkeavia tapoja yhdistää laptop ja tabletti. Tämä on uusi abstraktio myös Appleen verrattuna.

Lenovo asettaa uusilla tuotteillaan standardin muille valmistajille, yhtiön saadessa keksinnöillään ajallisen etumatkan tuoda Windows 8 monipuolisesti markkinoille. Lenovo on myös ensimmäinen yhtiö, joka pystyy tuomaan kokonaisen Screen-valikoiman älypuhelimista tabletin kautta kannettavaan tietokoneeseen. On myös hyvin todennäköistä, että Lenovon voimakas tuoteportfolio lopettaa Nokian unelmat tulla tablettimarkkinoille. Microsoft tukee mielellään yhtiöitä, jotka toimivat reippaasti ja luovasti. Nokialla on kokemusta epäonnistuneesta uuden tuotesarjan valmistamisesta Nokia Booklet-läppärin kohdalla. Aluksi sen uskottiin tulevan suosituksi, mutta Nokia Bookletin valmistus loppui vähin äänin vuonna 2010, niin että koko Internetistä ei löydy siitä mainintaakaan.

__________________________.__________________________

Nokian osakekurssi artikkelia kirjoitettaessa:

  • Nokian kurssi klo 18:29 | 3.270 € | -14.49%  11.4.2012
  • Nokian kurssi klo 17:31 | 3.062 € |  -6.36%   12.4.2012
  • Nokian kurssi klo 18:29 | 2.918 €  | -3.63%   19.4.2012
  • Nokian kurssi klo 12:04 | 2.746 €  | -5.89%  20.4.2012

Nokian asema Microsoftin liiketoiminnassa

Nokia ei ole itsenäinen suvereeni yhtiö, joka itse päättäisi liiketoimintansa perusteista. Merkittävin osa mobiiliteknologian tuotoista tulee, kuten Applella, laitemyynnistä, musiikin ja muun mediasisällön myynnistä, ohjelmistoista, peleistä ja datan pilvipalveluista. Nämä voidaan taata valmistamalla itse käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä, ohjelmistokauppa, sisällönjakelujärjestelmä, pilvipalvelut ja ohjelmistojen kehitysympäristö ja sen tuki. Nyky-Nokian tapauksessa nämä tekee Microsoft. Ks. ma 15.10.2012 IS:Microsoft lähti musiikkibisnekseen.”

Microsoft ecosystem: Nokia-Yahoo-Skype-Bing-Xbox-Office, spermatozoon + zygote structure. Juhani Risku Ivalo architect architecture  Microsoft ecosystem: Nokia-Yahoo-Skype-Bing-Xbox-Office, spermatozoon + zygote structure + red line. Juhani Risku Ivalo architect architecture   Microsoft ecosystem: Nokia-Yahoo-Skype-Bing-Xbox-Office, spermatozoon + zygote structure + red line + fade. Juhani Risku Ivalo architect architecture

Kolme kaaviota “Nokia Microsoftin syleilyssä. Kaaviot osoittavat Nokian, Navteqin, Skypen ja Yahoon aseman ja liikkumavaran Microsoftin valvonnassa Microsoftin konsortiosta puuttuvat TAIC-SIMO -mallin media- ja operaattoriulottuvuudet. Operaattorit tulevat karttamaan Microsoftia ja Nokiaa sen vuoksi, että Skype tarjoaa ilmaiset puhelut ja datasiirron, joista operaattorit elävät.

Nokia on siis Microsoftin sopimusvalmistaja eli se suunnittelee ja valmistuttaa puhelimen ”raudan”. Rauta on puhelin, sen elektroniikkapiirit, akku, laturit, kuoret ja muovinen tai lasinen näyttö. Lisäksi Nokia valmistuttaa Salon tehtaalla pahvilaatikot ja paketoi ne asiakaspakkauksiin (joissa on eri operaattoreille sovitettuja ohjelmisto- ja näyttökuvakesarjoja puhelimiin esiasennettuna).

Sopimusvalmistajan liiketoiminnan kate on 3-5 %, kun koko ketjun hoitavan Applen kate on 25-35 %. Tässä on syy, miksi Nokian liiketoimintamalli on strukturoitava täysin uudestaan aivan uudella miehityksellä. Muuten yhtiö pienenee eikä sitä voida enää nostaa kilpailemaan median, kommunikaation ja niitä vastaavan teknologian alueella.

Mainokset
Kategoria(t): Bisneskritiikki, Johtamisen kritiikki, Muotoilun kritiikki, Nokia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.