Business

Kritiikkiblogin Business-sivuilla käsitellään liiketoimintaa muotoilun ja johtamisen kautta. Ne yhdistyvät visiossa, strategiassa, toiminnan organisoinissa ja johtamisessa, erityisesti muotoilujohtamisessa.

Nokia on monimuotoisuudessaan ja dramaattisuudestaan ihanteellinen kritiikin eli analyysin ja huolenpidon kohde. Nokian menestyksen rakenteet ja sisällöt luotiin 1990-luvun loppupuolella, menestys jatkui 2000-luvun alkupuolella ja menestys tuhottiin vuoden 2010 molemmin puolin. Nokian mobiililaiteromahduksen takana on loogisia ja inhimillisä syitä, jotka yhä vallitsevat Suomessa ja maailmalla.

Marimekko, kuten Nokiakin, ovat muotoiluperustaisia yhtiöitä. Kummassakaan ei ole koskaan ollut tietoista ja pätevää muotoilujohtajuutta eikä kestävää muotoilukulttuuria, minkä vuoksi yhtiöt kompuroivat koko tuotetarjonnassa. Marimekko on kiinnostava sen vuoksi, että yhtiö on taiteellisen muotoilun edelläkävijä ja taiteilijoiden perustama. Pörssiin mentyään Marimekko on tasapainoilemassa taiteen ja rahan välillä, rahan ollessa toimintaa ohjaava motiivi.

Talvivaara perisuomalaisen luonnon helmassa on esimerkki liiketoiminnasta, jolla on oikeutus pilata luontoa kannattamattoman liiketoiminnan ja kestämättömien työpaikkojen peitetarinoilla. Kritiikkiblogi käsittelee Talvivaaraa, Sotkamoa ja Kainuuta täysin uuden toiminnallisuuden alkuna. Talvivaaraan kannattaa perustaa arktisen teknologian, eettisen liiketoiminnan ja Cleantechin keskus.

Journalismi kokoaa medialiiketoiminnan mielenkiintoisella tavalla: eettiset journalistit koettavat kirjoittaa juttuja, jotta heidän isäntä eli mediayhtiö menestyisi ja maksaisi edes hiukan tuosta kirjoittelusta. Mediayhtiöiden surkastuessa globaalilla tasolla, nykymuotoinen journalismi murenee nopeasti. Journalismi on organisoitunut painokone edellä, uusi tiedon- ja ymmärryksenvälitys puolestaan kehittyy intressi edellä. Kritiikkiblogi tarjoaa useita pelastusmalleja medialle ja journalismille mm. PRW- ja 70Jours -mallien ja TAIC-SIMO- ja InterestMachine™ -ratkaisujen muodossa.

Mainokset